Leven in Vertrouwen

Levensbewustzijn


Waar je ook in gelooft, als je geloof sterk genoeg is, wordt het waarheid

Ik ben ervan overtuigd dat het grootste deel van alle ziekten psychisch is. Mijn moeder was daarvan een ‘lichtend’ voorbeeld.

Ze kreeg haar eerste pakje sigaretten van haar huisarts op 15-jarige leeftijd, met de toevoeging: "Roken dood de bacteriën". Ze had net voor de tweede keer difterie gehad en ze had de toen twee beschikbare serums beiden gehad. Twee keer hetzelfde serum geven was volgens haar huisarts onmogelijke en daarom raadde hij haar aan te gaan roken.

Toentertijd, de dertiger jaren vorige eeuw, wist men nog niet van longkanker e.d. Ze is toen dus gaan roken op doktersadvies!

In mijn jeugd moest ik vaak sigaretten halen, soms twee keer per dag! Ze rookte als een bootwerker en ze werkte daarbij ook de nodige flessen citroenjenever weg.

Ze is 86 jaar oud geworden in een prima gezondheid en is gestorven aan bloedarmoede door bloedende darmpoliepen.

Twee dagen voor haar overlijden heeft ze vol trots (in mijn bijzijn) aan de behandelende arts verteld dat ze, nadat ze begonnen was met roken, nooit meer difterie had gehad en gezond was gebleven.

Door die bloedarmoede had ze zuurstoftekort, wat hartproblemen gaf. Ze kreeg zuurstof onder druk toegediend en men was van plan haar aan die poliepen te gaan opereren.

Ook in mijn bijzijn kreeg ze te horen dat ze het mondkapje op moest houden tijdens haar slaap, anders zou ze, in haar slaap, langzaam wegzakken in een coma door zuurstoftekort.

Diezelfde avond is ze overleden en het mondkapje lag naast haar bed. Dat was met elastiek vastgezet over haar hoofd en zodat het niet kon afglijden. Ze moet het dus zelf afgedaan hebben.

Ze mocht niet roken in haar bed en dat vond ze maar niets! Ik heb nooit een rokershoest of iets dergelijks gehoord en foto’s die een paar jaar daarvoor zijn gemaakt voor een gezondheidsonderzoek, toonde schone longen!

 

Wat ik van mijn moeder heb geleerd is: waar je ook in gelooft, als je geloof groot genoeg is, wordt het waarheid.