Overbelaste pezen en sportblessures
Eigenwaarde inbreuken
Zie ook onze eigen ervaringen.
Overbelaste pezen door bollen pellen
Al jaren kreeg ik bij werkzaamheden zoals bollen pellen, tulpen plukken en tulpen bossen last van de pezen in mijn onderarm. Deze pezen bedienen de vingers die je bij deze werkzaamheden extreem nodig hebt. De standaard rsi klachten zeg maar. Om deze klachten te verzachten gebruikte ik duivelsklauw zalf. Dit hielp maar genas niet. Ook werden de klachten door de jaren heen langduriger van aard. Begin juli heb ik de workshop van de organen gevolgd en daarna begon het bollenseizoen weer. Dat betekent ook weer tulpen pellen. En inderdaad de 1e dag begin je gelijk je onderarmen weer te voelen en de 2e dag nog erger. Maar… met de kennis van de Germaanse weet je wat er eigenlijk gebeurt. Het is een eigenwaarde conflict, je bent niet goed genoeg (snel genoeg) voor dit werk. Eerst cel afbraak, waarschijnlijk direct begin 1e dag, gevolgd door cel opbouw om de pees sterker te maken zodat je je werk wel kan doen. Na 2 dagen was de pijn weg en heb ik dit jaar nog 3 weken pijnloos bollen gepeld.
Wat een beetje besef al kan doen.
D.H.
In een latere workshop vertelde DH dat hij hetzelfde had gedaan met zijn schouder en zijn heup. Het lukte hem echter niet met zijn rug. Dit bleek ook van veel oudere oorsprong te zijn, hij herinnerde zich dat hij al last had van zijn rug toen hij een jaar of 10 was. Dit is dus niet een kortdurende overbelasting vanwege het werk, maar iets dat al veel langer loopt. De werkelijke oorzaak ligt waarschijnlijk in zijn vroege jeugd.
Dit soort dingen zijn veel lastiger te achterhalen en op te lossen. Er spelen vaak een groot aantal onbewuste triggers mee, waardoor het echt een speurtocht is om tot de kern van de zaak te komen. Hoewel het lastig is, is het niet onmogelijk, want alle herinneringen zitten in het lichaam. De kunst is om erbij te komen en zich ervan bewust te worden!
Sportblessures
Deze zijn vaak het resultaat van eigenwaarde inbreuken
De methode van de werkertjes
Bot-, pees- en gewrichtspijnen zijn een teken dat er een herstelfase plaatsvindt van een eigenwaarde inbreuk. “Iets” is er aan het werk om de afbouw van cellen, die in de conflictactieve fase is ontstaan weer op te bouwen, er zijn gaatjes in het weefsel gevallen. Dit zijn de “werkertjes” en doordat ze iets herstellen, doet het pijn. Als je dan denkt dat het niet goed gaat, verliezen de werkertjes hun zelfvertrouwen en gaan ze aarzelen of stoppen ze misschien zelfs helemaal met werken. Daardoor vertraagt of stopt het herstelproces en dus blijven de klachten veel langer bestaan.
Ik vraag dan aan de persoon om eens binnenin te gaan kijken. Wat ziet hij of zij daar en ziet hij ergens de werkertjes verstopt zitten? Hoe zien ze eruit ? (ze kunnen vele vormen hebben: mieren, bacteriën, cellen, bloed, mijn zoon zag Lemmings…)
Dan is het zaak om de perceptie om te keren: door blij te zijn met hun activiteiten en zoveel mogelijk bewegingen die pijn doen, te vermijden, stoor je ze het minst in hun werk en kunnen ze de “gaten” snel en soepel herstellen.
Dus zeg ik tegen de persoon: zeg "sorry" tegen je werkertjes omdat je niet had begrepen dat ze hard voor je aan het werk zijn. Zeg dat je rekening zult houden, geef ze een aai over bol en vraag of ze de reparatie zo snel mogelijk af willen maken.
Polsblessure M.
Bij een roeiwedstrijd ging het niet zo goed, M had moeite met de halen en het uit het water draaien van haar roeiriem. Op maandag klaagde ze over haar pols. We analyseerden het als zijnde een eigenwaarde inbreuk aangaande de wedstrijd die niet goed gegaan was en de reden waarom: ze kon haar roeiriem niet goed uit het water krijgen met de polsbeweging die daarvoor nodig is: mijn pols doet zijn werk niet goed. Op woensdag moest ze beslissen of ze de wedstrijd het weekeinde daarop zou starten, dus we deden de methode van de “werkertjes” en ik adviseerde haar om 2 dagen niet te roeien. Op woensdag is ze gaan roeien om te kijken hoe het ging. Er was helemaal geen pijn meer en in het weekeinde heeft ze de wedstrijd zonder problemen kunnen roeien.
Knieblessure M.
Een paar weken na de polsblessure had M last van haar knie. Ze zei: “Het is anders dan mijn pols, ik weet niet waar dit aan ligt”.
Een knie heeft echter een ander eigenwaarde-thema dan de pols, de knie heeft te maken met een sportief eigenwaarde inbreuk: je hebt een wedstrijd verloren doordat je iets doms deed. Het gaat hier om het mislukken van een bepaalde prestatie, die je van jezelf verwachtte.
Zodra ik dit had gezegd wist ze het: ze had verloren van een vrouw waarvan ze altijd wint en dat had haar dwars gezeten. Ze had hard getraind en wist nu dat dit haar niet meer ging gebeuren. De pijn in haar knie was de volgende dag over.
Blessure van een ruiterspier
Een dressuurruiter wilde zich kwalificeren voor de Olympische Spelen. Zij had al een paar keer op de nominatie gestaan om erheen te gaan maar dat was lang geleden, ze had 12 jaar geen wedstrijden gereden. De eerste wedstrijd ging zeer slecht, een grote schok, want dit had ze niet verwacht. Daarna is ze gaan trainen, heeft les genomen en het ging steeds beter. Ook op wedstrijden gingen haar scores omhoog en dat zorgde voor de oplossing: ze kreeg last van haar ruiterspier. Een paar weken heel rustig aan gedaan maar toen er weer een belangrijke wedstrijd aan kwam, moest ze toch echt hard gaan trainen. En toen ging het “mis”. Ze kon daarna niet meer in het zadel zitten en was behoorlijk in paniek.
Ik hoorde het en ging naar haar toe. Ik heb haar uitgelegd wat er in mijn mening was gebeurd en dat herkende ze. Dus toen de methode van de “werkertjes” toegepast (zij zag cartoonfiguurtjes), het advies om 2 dagen echt even rust te houden en de cartoonfiguurtjes te blijven stimuleren en daarna te kijken hoe het gaat.
Ze is naar de wedstrijd gegaan en heeft geen last meer gehad.
Val op de heup
E. was tijdens een basketbalwedstrijd op zijn heup gevallen. Ook hier weer de methode van de werkertjes toegepast en de volgende dag was het over, veel sneller dan hij normaal gewend was.
Als hij geblesseerd is, is hij voornamelijk bezig met zijn mindset: "Hoe sta ik er mentaal in..." In het algemeen verdwijnen blessures bij hem heel snel.